Podcast met Marie Monsieur: "Een magazineverhaal is compleet anders dan een online verhaal"
Marie Monsieur werkt als freelance reisjournaliste voor verschillende magazines als Flair, Feeling, Libelle en Culinaire Ambiance. Ze is gespecialiseerd in toerisme en dus is ze vaak op pad. Tussen al het reizen door, maakte ze tijd voor onze podcast. We hebben het over het leven als reisjournaliste en de shift in het medialandschap met de komst van influencers.
PODCAST MET MARIE MONSIEUR
Q
Marie, wat inspireert jou om een reisartikel te schrijven?
A
Een mix van inspiratiebronnen. Enerzijds krijg ik vaak mails of telefoontjes van toeristische diensten en PR bureaus die voor een toeristische dienst werken. Anderzijds probeer ik zelf te volgen waar buitenlandse magazines zoal over schrijven en denk ik vooral na in welk onderwerp ik me zelf wil verdiepen.
Q
Hoe kies je op welke persreis je ingaat?
A
De belangrijkste voorwaarde is dat het helemaal bij de Flair lezeres past. In mijn geval zijn het vrouwen tussen 18 en 35 die graag op reis gaan met vriendinnen of hun vriend. Budget is ook vrij belangrijk voor Flair lezers.
Q
Hoe wordt je graag benaderd in een pitch mail?
A
Wat betreft persreizen, vind ik het belangrijk om een grondig overzicht te ontvangen van het programma. Zo kan ik op voorhand inschatten of ik er zeker genoeg content uit kan halen en of die content ook echt volledig past bij ons lezerspubliek. Journalisten ontvangen ook foto’s want deze zijn in staat om een idee mee te geven. Soms maak ik een shopping pagina bij een reis en hoge resolutie beeldmateriaal komt dan als een zegen. Zo vermijd je heel wat over en heen gemail en vergemakkelijk je het werk van een journalist.
Q
Welke vraag zouden mensen zich moeten stellen voor ze naar een journalist bellen?
A
Het zou interessant zijn moest een persbureau een databank hebben per journalist, waarbij ze hun klanten en projecten afstemmen op het interesseveld van de journalist. Ik krijg namelijk nog steeds mails die helemaal niet bij mijn domein passen. Op die manier wordt het mailverkeer al snel een overload.
Q
Naast redacties wordt er ook gepitched naar influencers. Hoe sta je hierover?
A
Ik vind het zeker boeiend dat ze ook deel uitmaken van de communicatiemix. Zeker op persreizen is het fijn om jonger gezelschap erbij te hebben. Toch is er ook een keerzijde. Een magazineverhaal is vaak compleet anders dan online verhaal. Journalisten en influencers gaan op reis met twee totaal verschillende doelen.Als journalist moet ik soms 4 tot 6 pagina’s vullen en dus heb ik enorm veel content nodig. Dat lukt enkel wanneer ik veel plekken bezoek en met zoveel mogelijk mensen praat. Influencers, daarentegen, hebben net the picture perfect voor Instagram nodig waardoor ze gemakkelijk uren op 1 bepaalde plek blijven staan om het perfecte beeld te schieten.
Q
Kan je hetzelfde persbericht verzenden naar een journalist als een reisblogger?
A
Enerzijds denk ik wel, maar het is vooral de inhoud van de reis die anders moet zijn. Een influencer kan op 3 dagen tijd genoeg shots hebben, maar voor journalisten is 3 dagen tekort voor een volwaardige reportage. Ik moet de regio heel hard kunnen ervaren, met locals babbelen en veel gezien hebben om het beste eruit te halen. Ten slotte denk ik dat het interessant is om dezelfde denkoefening te maken voor influencers zoals ze dat al doen voor media. Je ziet vaak dat modebloggers op persreis meegaan, maar dan vraag ik me af of zij wel de beste personen om een regio te promoten. Je kan dus best even stilstaan of je aanbieding wel echt past bij de influencer.