Podcast met David Acke: "Mensen moeten zich kunnen identificeren met je verhaal"

Lokaal nieuws waarmee je jezelf onderscheidt van de rest. Dat is waar journalist David Acke warm van wordt. Hij schrijft al jaren voornamelijk voor Het Laatste Nieuws, regio Antwerpen en deelt met ons in deze aflevering alle do’s en don’ts om algemene en lokale pers voor jouw verhaal te winnen.

PODCAST MET DAVID ACKE

Q

David, hoe ziet een gemiddelde dag als journalist eruit?

A

De dag starten doe ik met het online lezen van kranten op Gopress, een online persdatabank. Ik kijk welk nieuws wij gemist hebben of vergelijk de invalshoeken van andere kranten voor een nieuwsitem dat wij ook brachten. Daarnaast bestaat een groot deel van mijn dag uit het checken van mails met persberichten en naar persconferenties gaan.

Q

Zijn er, naast persconferenties en persberichten nog plekken waar je nieuws sprokkelt?

A

Zeker, informanten die je bellen omdat ze iets gezien hebben of weten dat er iets staat te gebeuren. Voor ons is zo’n informatie heel dankbaar. Als het via een informant komt in plaats van een persconferentie of persbericht,  zijn wij als krant de enige met dit nieuws.

Q

Hoe kan je nieuwswaarde in een persbericht steken? 

A

Door je te onderscheiden van de rest. Er opent bijvoorbeeld elke dag wel een restaurant dus er moet al iets speciaals aan zijn voor wij het coveren. Zo was er onlangs een restaurant met een speciale tafel die zodanig werd belicht dat foto’s heel Instagram-proof werden.  Zo’n concept maakt het nieuws plots wel opvallend.  Toch is onderscheiden niet altijd even gemakkelijk. Soms is iets nieuws gewoon omdat het nog nooit eerder gebracht is. Dan is het de uitdaging om toch in het oog te springen door bijvoorbeeld  een leuke foto bij je persbericht te plaatsen of het nieuws op een originele manier aan te kondigen. 

Q

Wat zijn de basisvoorwaarden van een persbericht dat je uitstuurt naar algemene pers?

A

Vaak krijgen journalisten persberichten van anderhalve pagina lang en dan is het heel handig om bovenaan een korte samenvatting te voorzien met de belangrijkste informatie.  Ook quotes vind ik een must om verschillende redenen. Het geeft een persbericht meer cachet, maakt het persoonlijker, kan een tekst doorbreken én geeft tegelijk ook de essentie van een tekst weer.  Ten slotte vinden journalisten het altijd handig als er in je mail al foto’s bijzitten, die wij rechtstreeks bij het artikel kunnen plaatsen. 

Q

Wanneer heeft een verhaal heel veel nieuwswaarde?

A

Als er een maatschappelijk draagvlak is of, anders gezegd, mensen moeten zich kunnen identificeren met jeverhaal. Er hoeft niet per se een rechtstreekse link te zijn, maar mensen moeten het herkennen en er een mening over hebben. Dat zorgt opnieuw voor een maatschappelijk debat.  Kortom, onderwerpen en thema’s waarvan je weet dat mensen erover gaan praten op straat of café.   Thirdly we should think of how we build for the future. Sometimes the most sustainable option is to save an existing building, rather than create a new one. Lastly, we should always be reserving nature and finding ways to conserve it.

Q

Wat met duurzaamheid en bedrijven die daarop inspelen?

A

Het is zeker een relevant thema, maar je moet als bedrijf erop letten dat je niet eén van de zovelen wordt. Je bent als bedrijf zeker niet de enige die beweert geen plastic flesjes meer te verkopen. Vijf jaar geleden was dat nog groot nieuws, nu niet meer. Je moet dus je klimaatbeleid kunnen introduceren op een originele manier.

Q

Wanneer zijn de juiste momenten om een perscampagne uit te sturen naar algemene pers?

A

Bij titels die dagelijks verschijnen heeft het geen zin om 2 maanden op voorhand je persbericht te versturen want dan verdwijn je in de massa. Wees ook niet te snel, want dan geef je te weinig tijd aan journalisten om te plannen. Drie dagen op voorhand is ideaal qua voorbereidingstijd voor de journalist. Qua periodes is de zomer zeker opportuun. Wij moeten nog steeds evenveel pagina’s vullen, maar er valt in die periode veel minder nieuws te rapen door bijvoorbeeld politici en bedrijven die op verlof zijn. We zijn dan heel dankbaar wanneer er een mailtje binnenkomt met een leuk verhaal. Dat geldt trouwens ook voor de kerstvakantie, paasvakantie en krokusvakantie.
In samenwerking met Prezly