Podcast met Lotte Philipsen: "Hoe gerichter de pitch, hoe vlotter de samenwerking"

Lotte Philipsen schrijft voor de website van Knack Weekend over lifestyle onderwerpen gaande van mode tot food, reizen en human interest. Dagelijks ontvangt ze heel wat persberichten in haar mailbox, soms wel tot 500 op een dag. Hoe kiest ze uit die overvloed aan mails welk persberichten ze opent en welke niet?  

PODCAST MET LOTTE PHILIPSEN

Q

Lotte, wat zijn triggers voor jou om een persbericht te openen?

A

Het onderwerp van de mail moet duidelijk vertellen waar de mail over gaat waardoor ik goed kan inschatten of er al dan niet iets inzit. Daarnaast ben ik sneller geïnteresseerd wanneer je mij persoonlijk aanspreekt. Op die manier geef je toch een indruk dat de inhoud aangepast is aan mijn interessegebieden.

Q

Wat moet er in de mail zelf staan?

A

De inhoud van de mail moet to the point zijn. Idealiter antwoordt de mail meteen op volgende vragen: Gaat het over een bedrijf of een merk? Wat heeft de persoon te melden? Wanneer en waarom vindt iets plaats? Zijn er interview mogelijkheden of evenementen?

Q

Zijn er goede momenten om zo’n pitch mail uit te sturen?

A

Kerstvakantie en zomermaanden zijn niet aangeraden omdat je riskeert dat lifestylejournalisten op vakantie zijn. Tijdens ‘normale’ periodes verkies ik voormiddagen, vanaf 10 uur. Dan ben ik zeker aangekomen op kantoor en ben ik mijn mails aan het checken. Vrijdag na kantooruren is dan weer slecht want dan heeft de mail een heel weekend om ondergesneeuwd te raken onder andere mails.  Mijn gouden regel: stuur in de voormiddag. In de namiddag zijn de meeste journalisten al druk bezig met artikels te schrijven, interviewen of op reportage te gaan.

Q

Hoe sta je tegenover exclusiviteit?

A

Als journalist is exclusiviteit* natuurlijk interessant omdat je als eerste met een verhaal naar buiten kan komen. Wel maak je best op voorhand duidelijke afspraken. Ben je ook in onderhandeling met andere media voor de exclusiviteit? Communiceer hier dan open en eerlijk over.   *exclusiviteit is wanneer informatie voor een bepaalde periode enkel bekend mag gemaakt worden door 1 mediatitel. Dit is een afspraak tussen de journalist en de bron van het nieuws.

Q

Stel dat je een persbericht uitstuurt en geen antwoord krijgt. Wat is dan een fijne manier van opvolgen?

A

In eerste instantie kan je een herinneringsmailtje sturen op een moment dat beter past dan je vorige mailtje. Komt er daar nog geen antwoord op en ben je overtuigd dat jouw verhaal echt past bij de journalist? Dan raad ik aan om te bellen of een smsje te sturen. Durf gerust ook een voicemail in te spreken. Je moet natuurlijk de journalist eerst de kans geven om te antwoorden en de timing goed in acht te nemen. Die timing hangt af van hoe dringend het onderwerp is. 

Q

Wat is voor jou de grens qua persoonlijke ruimte bij het opvolgen van persberichten?

A

Een berichtje via Facebook of Instagram vind ik ongepast omdat het in mijn privésfeer ligt.  Zoiets kan snel opdringerig overkomen. LinkedIn is eventueel mogelijk, maar toch bereik je sneller iemand via SMS want niet iedereen is actief op LinkedIn. Je kan ook offline een relatie opbouwen met een journalist, maar dat is zeker geen must. Het verschilt ook erg per journalist. De ene vindt het fijn, anderen vinden het net vervelend om via offline wegen bereikt te worden. Als je heel spontaan en organisch een relatie opbouwt, moet je dat niet tegenhouden omdat je nu eenmaal in een professionele context zit. Wanneer je daarentegen geen klik hebt met de journalist, komt het geforceerd over en zorgt het voor een averechts effect.  
In samenwerking met Prezly